Grillad macka
med julskinka

Rester av julskinka kommer helt till sin rätt i denna matiga macka med juliga smaker. Skinkan varvas med syrlig kålsallad och en krämig senapsdressing. Win-win utan matsvinn!

Ingredienser:

130 g Ugglarps julskinka
100 g färsk rödkål
1 svenskt äpple
2 msk äppelcidervinäger
1 schalottenlök
1 ägg
1 msk dijonsenap
1 msk gammaldags senap, alt. skånsk senap
1 msk vitvinsvinäger
1 dl rapsolja
4 skivor Levainbröd eller liknande vitt bröd
50 g lagrad svensk ost
50 g smör
Salt

Gör så här:

  1. Strimla rödkålen fint med antingen kniv eller mandolin. Riv äpplet grovt och krama ur lite av fruktsaften med händerna. Blanda kålen och det rivna äpplet med äppelcidervinägern i en bunke. Salta och massera blandningen. Låt stå i 20 min.
  2. Dressingen:
    Finhacka löken och häll över i en skål. Separera äggulan från vitan. Blanda de två olika senapssorterna med vitvinsvinäger, den finhackade löken, äggulan samt en nypa salt och mixa med elvisp. Häll försiktigt ned oljan i blandningen i en tunn jämn stråle under hård vispning. Dressingen ska få en krämig konsistens. Smaka av med salt.
  3. Skiva brödet och hyvla osten. Smält smöret i stekpanna på medelhög värme och lägg i brödskivorna först när smöret har tystnat. Stek brödskivorna gyllenbruna på båda sidorna och lägg sedan osten på brödet. Låt den smälta lite.
  4. Bred dressingen jämnt på bröden. Skiva julskinkan tunt. Varva skinka och kålsallad på brödskivorna och lägg sedan ihop bröden så att du får två dubbla mackor.

Liknande produkter